Penitenciare

Faptul că sunteți în penitenciar nu înseamnă că vă pierdeți drepturile fundamentale ale omului. Ele încă trebuie respectate, chiar dacă sunteți privat de libertate. Acest Ghid explică drepturile de bază ale omului în penitenciar și cum ar trebui garantate.

Temeiurile pentru detenție în penitenciar

Puteți fi deținut în penitenciar dacă:

  • o instanță v-a găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni și v-a condamnat la executarea unei pedepse cu închisoarea sau
  • o instanță v-a găsit vinovat de comiterea unei contravenții și v-a condamnat la executarea unei pedepse cu arest contravențional sau
  • sunteți plasat în arest preventiv în timpul procesului, până la hotărârea definitivă emisă în cauza dumneavoastră

Legislația moldovenească, și anume Codul Penal și Codul Contravențional, prevede infracțiunile și contravențiile pentru care închisoarea sau, respectiv arestul contravențional, pot fi folosite ca pedeapsă.

Detenția în penitenciar și drepturile omului

În domeniul drepturilor omului, închisoarea și alte forme de detenție sunt considerate a fi o privare de libertate. Chiar dacă este privată de libertate, o persoană nu își pierde drepturile sale fundamentale ale omului în timp ce se află în penitenciar. 

Deținuții au dreptul de a duce o viață normală pe cât este posibil.

Aceasta înseamnă că puteți să stabiliți prietenii, să păstrați legătura cu familia, să lucrați și să studiați, să votați la alegeri, să vă simțiți în siguranță și să vă mențineți sănătos. Statul are obligația de a asigura acest lucru. Prin urmare, este responsabil de condițiile de trai, îngrijirea medicală, securitatea și alte aspecte ale vieții în închisoare.

Despre acest Ghid

Acest Ghid va explica condițiile în care trebuie să fie plasați deținuții, modul în care personalul penitenciar trebuie să-i trateze pe deținuți, tratamentul medical pe care trebuie să-l primească deținuții, cum pot comunica aceștia cu lumea exterioară, precum și tipul de muncă, activități religioase și alte activități la care deținuții pot fi implicați în timp ce sunt în penitenciar. De asemenea, va explica modul în care deținuții se pot plânge de problemele legate de închisoarea lor.

Evaluați-vă cunoștințele

Dacă doriți să utilizați Ghidul în scopuri de învățare, Ghidul vă oferă posibilitatea de a vă evalua cunoștințele în domeniul drepturilor omului înainte sau după studiere, prin parcurgerea unor teste despre diferite teme incluse în Ghid.

Citiți mai multe despre drepturile dumneavoastră în penitenciar:

Ultima actualizare 20/11/2023