Caracteristici cheie:
Ghidul nostru
Înțelegerea drepturilor omului
Disponibil în 11 țări:
Resursele noastre
Cum funcționează drepturile omului în situațiile de zi cu zi
Ghidul are o abordare tematică pentru a explica modul în care funcționează drepturile omului. Puteți afla despre drepturile care sunt relevante pentru un anumit subiect sau o situație din viața de zi cu zi. Teme noi vor fi adăugate în timp.
Ghidul vă oferă ajutor pentru a înțelege cum să vă plângeți atunci când credeți că drepturile dumneavoastră au fost încălcate. Fiecare temă are o secțiune care explică pașii de urmat.
Ghidul oferă referințe la legislația națională și internațională relevante, jurisprudență și documente suplimentare. Acestea se găsesc în secțiunile de resurse din partea de jos a paginii concrete. Sunt furnizate rezumate pentru cazurile cele mai relevante, pe lângă link-uri către hotărârile complete.
Ghidul conține o secțiune despre instituțiile pentru drepturile omului pe care urmează să le abordați pentru a stabili dacă drepturile dumneavoastră ale omului au fost încălcate. Acesta explică când și cum vă puteți adresa la aceste instituții. Există, de asemenea, o secțiune despre organizațiile care lucrează cu drepturile omului și care pot fi consultate pentru ajutor sau informații suplimentare.
Dacă doriți să utilizați Ghidul în scopuri de învățare, Ghidul vă oferă posibilitatea de a vă evalua cunoștințele în domeniul drepturilor omului înainte sau după studiu, prin realizarea unor teste despre diferite teme incluse în Ghid.
Misiunea noastră
Fiecare are dreptul să-și cunoască drepturile
Disponibil în unsprezece țări, Ghidul privind Drepturile Omului este o platformă pentru educația în domeniul drepturilor omului și cetățeanului. Oferă resurse și instrumente care ajută cetățenii, angajații din sectorul public și alți profesioniști, profesorii și studenții să înțeleagă ce sunt drepturile omului și cum funcționează acestea în situațiile de zi cu zi.
Dezvoltat de o rețea de organizații din întreaga Europă, Ghidul privind Drepturile Omului a fost fondat pe ideea că fiecare are dreptul să-și cunoască drepturile. Misiunea noastră este să oferim ghiduri specifice fiecărei țări, multilingve și ușor de utilizat, pentru a promova înțelegerea și asumarea drepturilor omului, pentru a încuraja participarea civică și pentru a promova buna guvernare și respectul pentru statul de drept.
Istoria noastră
Dezvoltat în Țările Baltice pentru Europa și dincolo de ea
Ghidul privind Drepturile Omului a fost fondat de organizația Baltic Human Rights Society din Riga și dezvoltat ca o inițiativă Baltică. A fost lansat pentru prima dată în Letonia în 2016, urmată de Estonia și Lituania în 2017. Pentru a lansa inițiativa, a fost organizată la Riga, în 2015, prima Conferință Baltică pentru Educație privind Drepturile Omului, care a reunit reprezentanți ai guvernului, instituțiilor de stat, organizațiilor internaționale și neguvernamentale și mediului academic.
Ghidul privind Drepturile Omului a devenit o platformă și o rețea europeană atunci când a fost lansat în Bulgaria în 2019, Slovenia și Slovacia în 2021, precum și Franța și Croația în 2023. Ghidul privind Drepturile Omului s-a extins în continuare în Ucraina, Moldova și Georgia în 2023.
Susținătorii noștri
Îmbunătățirea educației privind drepturile omului și cetățeanului
Ghidul privind Drepturile Omului este cofinanțat de Uniunea Europeană, Nordplus în țările Nordice-Baltice, Fondul pentru Cetățeni Activi (Granturi ale SEE și Norvegiei), Ministerul Afacerilor Externe al Țărilor de Jos, precum și Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii ale Letoniei.
Ghidul privind Drepturile Omului a fost susținut de Apărătorul Drepturilor din Franța (Ombudsman), Comisia Națională Consultativă pentru Drepturile Omului din Franța, Consiliul Național al Baroului din Franța, Comisia Națională Letonă UNESCO, Ombudsmanul Letoniei, Ministerul Educației și Științei din Letonia, Ambasada Țărilor de Jos în Letonia, Ministerul Afacerilor Sociale al Estoniei, Ombudsmanul Republicii Moldova (Avocatul Poporului) și Consiliul pentru Egalitate din Moldova.
„Ghidul privind Drepturile Omului este un exemplu bun despre cum să educăm oamenii despre drepturile lor într-un mod simplu prin situații practice și exemple din viața de zi cu zi.”
Juris Jansons, Ombudsman al Letoniei
Rețeaua noastră
O inițiativă Europeană comună
- Societatea Baltică pentru Drepturile OmuluiLetonia
- Comitetul Helsinki BulgarBulgaria
- Centrul pentru Libertăți CivileUcraina
- Centrul Estonian pentru Drepturile OmuluiEstonia
- Fundația pentru Sprijinirea Educației Juridice a GYLAGeorgia
- Ambasada Drepturilor OmuluiMoldova
- Casa Drepturilor Omului din ZagrebCroația
- Institutul internațional pentru Drepturile Omului și PaceFranța
- Institute for Human Rights and Democracy EducationLituania
- Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului în SlovaciaSlovacia
- Institutul Păcii – Institutul de Studii Sociale și Politice ContemporaneSlovenia