Cum să depuneți plângere

Dacă considerați că drepturile dumneavoastră fundamentale ale omului au fost încălcate, aveți dreptul să vă plângeți de o astfel de violare. Acest lucru este important pentru a opri o încălcare curentă, a preveni încălcările viitoare sau pentru a obține despăgubiri.

Ar trebui să vă plângeți mai întâi la nivel local – autorităților și instanțelor de judecată moldovenești. Instituțiile internaționale și europene nu vă vor accepta cererea dacă nu ați încercat mai întâi să depuneți plângere la instituțiile locale. Vă puteți adresa instituțiilor internaționale și europene numai dacă considerați că încălcarea drepturilor dumneavoastră nu a fost remediată de către instituțiile moldovenești sau, în cazuri excepționale, dacă nu există un remediu efectiv (procedură) în fața instituțiilor naționale cu privire la încălcarea reclamată.

Plângerile la judecătorul de instrucție și la administrația penitenciară

Dacă plângerea dumneavoastră se referă la condițiile materiale din penitenciar, ar trebui să verificați în prealabil dacă așa-numita procedură a ”mecanismului compensatoriu” este potrivită pentru această reclamație. 

De asemenea, există o gamă largă de chestiuni despre care vă puteți plânge atât judecătorului de instrucție (în cadrul unei proceduri diferite pentru plângeri generale, inclusiv despre acțiunile sau deciziile personalului penitenciarului) și către administrația penitenciarului. Personalul penitenciar și șeful penitenciarului dumneavoastră sunt responsabili pentru menținerea bunelor condiții și a ordinii în închisoare. Ei sunt supravegheați de o instituție numită Administrația Națională a Penitenciarelor. Prin urmare, în general, puteți depune toate plângerile cu privire la personalul penitenciarului sau la colegii deținuți fie la șeful penitenciarului, fie la Administrația Națională a Penitenciarelor.

Plângerile specifice

În unele situații trebuie să depuneți plângerile la instituții speciale sau în cadrul unor proceduri speciale create pentru soluționarea unui anumit tip de revendicare, cum ar fi investigarea infracțiunilor sau plângerile împotriva deciziei de sancționare disciplinară.

Citiți despre diferite proceduri de reclamație:

Ultima actualizare 20/11/2023