În unele situații trebuie să depuneți plângerea la instituții speciale create pentru a examina un anumit tip de revendicare, precum investigarea infracțiunilor sau legalitatea sancțiunii disciplinare aplicate.
În general, trebuie să depuneți plângerea la un anumit organ, atunci când administrația penitenciară nu ar fi considerată suficient de calificată sau independentă pentru a vă examina plângerea și când există alte instituții create pentru examinarea unor astfel de tipuri de revendicări.
Cele mai frecvente excepții de la procedura generală sunt:
Dacă un coleg deținut a comis o infracțiune împotriva dumneavoastră, aceasta va fi examinată de un anchetator care este de obicei procurorul sau alt oficial împuternicit, de exemplu un ofițer de poliție. Această investigație se va desfășura conform Codului de Procedură Penală. Dacă considerați că împotriva dumneavoastră a fost comisă o infracțiune, ar trebui să alertați personalul închisorii sau șeful penitenciarului. Ei ar trebui să transmită aceste informații în continuare anchetatorului.
Dacă ați fost supus violenței din partea personalului penitenciarului sau implicat într-un conflict violent cu acesta, incidentul urmează a fi investigat de către Procuratură. Ar trebui să scrieți direct la Procuratură sau să depuneți plângerea la șeful penitenciarului. El/ea trebuie să înainteze cererea dumneavoastră în continuare la Procuratură.
Dacă un alt deținut comite o infracțiune împotriva dumneavoastră și credeți că infracțiunea nu a fost investigată în mod corespunzător de către procuror – de exemplu, procedurile penale nu au fost pornite, atunci când ar fi trebuit să fie, sau investigația este ineficientă sau inadecvată – urmează să vă plângeți despre aceasta procurorului ierarhic superior celui care a refuzat să inițieze urmărirea penală sau a omis să efectueze o investigație eficientă. Dacă plângerea vizează investigația ineficientă sau altă încălcare comisă de poliție ori alt organ de urmărire penală, aceasta se va adresa procurorului care conduce urmărirea penală sau exercită nemijlocit urmărirea penală. Ordonanța procurorului ierarhic superior este pasibilă contestării cu plângere la judecătorul de instrucție. În anumite cazuri, încheierea judecătorului de instrucție poate fi atacată în instanța de nivel superior (Curtea de Apel relevantă).
Dacă nu știți cărui procuror să scrieți, puteți pur și simplu să vă adresați plângerea către instituția procuraturii în general. Plângerea dumneavoastră va fi transmisă oficialului relevant din cadrul procuraturii.
În cazul în care considerați că decizia privind sancțiunea disciplinară care vi se aplică este ilegală, trebuie să depuneți o plângere la judecătorul de instrucție în termen de 3 zile de la data aducerii la cunoștință.
Ulterior, puteți contesta în continuare încheierea judecătorului de instrucție la Curtea de Apel relevantă. Această procedură este descrisă în Codul de Executare și Codul de Procedură Penală.
Decizia privind transferul dumneavoastră dintr-o instituție penitenciară în alta de același tip, poate fi contestată de către dumneavoastră la judecătorul de instrucție, cu excepția cazului în care motivul transferului a fost depășirea capacității maxime admise de lege de cazare a penitenciarului.