Ce presupune datoria de a asigura un tratament uman și demn și cum să evaluăm dacă a existat o violare?
Orice persoană are dreptul la un tratament uman și demn. Aceasta înseamnă că agenții statului nu trebuie doar să evite în a vă trata într-un mod inuman sau degradant ori în vă tortura, ci trebuie de asemenea să vă protejeze și să investigheze în mod activ orice caz în care un astfel de tratament a fost aplicat de cineva.
Aflați mai multe despre:
Anumite condiții din penitenciar sau altă instituție de detenție (cum ar fi condițiile din celulă, de exemplu, furnizarea de lumină și numărul de persoane) sau acțiunile agenților statului din organele de forță (cum ar fi folosirea forței sau perchezițiile corporale), dacă nu sunt efectuate corespunzător, pot provoca durere fizică sau sentimentul că ați fost înjosit sau umilit. Drepturile omului interzic instituțiilor sau oficialilor statului să vă provoace astfel de suferințe în orice moment și în orice situație. Acest drept mai este numit interdicția tratamentelor inumane ori degradante, sau în cele mai grave cazuri – torturii.
Anumite restricții ale drepturilor dumneavoastră nu vor provoca imediat suferințe.
exemplu Deși aveți dreptul la un nivel adecvat de lumină în celula dumneavoastră, o zi cu luminile reduse nu cauzează de obicei inconveniente majore. Cu toate acestea, patru luni în condiții de semiîntuneric v-ar putea afecta grav bunăstarea emoțională sau vă pot afecta vederea.
Pentru a stabili că cineva a fost tratat inuman, într-un mod degradant sau chiar torturat, trebuie să existe un anumit nivel minim de suferință cauzat persoanei. Simple inconveniențe, chiar dacă durează o anumită perioadă de timp, nu se consideră o încălcare a interdicției tratamentelor inumane sau degradante. Prin urmare, întotdeauna trebuie evaluat faptul dacă a existat o restricție a drepturilor dumneavoastră și dacă efectul acelei situații particulare a fost atât de grav asupra dumneavoastră personal, încât v-a încălcat drepturile.
Situațiile în care condițiile ar putea fi considerate inumane sau tratamentul ca unul degradant pot diferi de la o persoană la alta. O situație, care este complet normală pentru o persoană, poate fi umilitoare pentru alta. Prin urmare, este important să se evalueze fiecare situație individuală separat, ținând cont de caracteristicile tratamentului și ale persoanei implicate, cum ar fi:
- vârsta, sexul și starea ei de sănătate etc.
exemplu De exemplu, a fi ținut într-o celulă rece pentru un anumit timp poate cauza neplăceri minore unui adult sănătos; totuși, o perioadă mai lungă la o temperatură rece poate provoca suferințe grave și dăuna unei persoane în vârstă aflată într-o stare precară de sănătate.
exemplu În cazul în care carnea este furnizată unei persoane fără nevoi alimentare speciale. Acest lucru nu ar trebui să îi provoace nicio umilință. Cu toate acestea, forțarea unei persoane ale cărei convingeri religioase îi interzic să mănânce carne, cel mai probabil, nu numai că îi va încălca libertatea de religie, ci îi va provoca și umilință și suferință morală.
- condițiile și efectele tratamentului etc.
exemplu Dacă o percheziție corporală completă este efectuată fără motive aparente, dar numai o singură dată, în condiții de confidențialitate, de către un ofițer de același sex, este puțin probabil să se încalce interdicția tratamentului degradant. Cu toate acestea, dacă o astfel de percheziție este efectuată în fiecare zi timp de o lună, fără un motiv aparent, cel mai probabil va fi degradantă și va provoca umilințe serioase. În mod similar, dacă o percheziție corporală completă este efectuată o singură dată, dar este făcută în public, cel mai probabil va provoca umilire gravă și va fi considerată degradantă.
- durata și frecvența tratamentului etc.
exemplu Dacă două persoane împart o celulă mică în care se potrivesc doar două paturi, dar ele totuși au acces la o odaie comună mai mare pentru cea mai mare parte a zilei, cel mai probabil nu va fi încălcată interdicția împotriva tratamentului inuman. Totuși, dacă acele persoane sunt forțate să petreacă 23 de ore pe zi pentru o perioadă îndelungată, într-o celulă în care nu au spațiu pentru a se așeza sau pentru a face câțiva pași, acest fapt poate provoca suferințe psihice și fizice severe.
Există condiții stricte cu privire la orice utilizare a forței. Cel mai important este că ar trebui folosită doar atunci când este strict necesar pentru a preveni pericolul sau pentru a asigura ordinea. Pentru aceste condiții, citiți mai multe despre. Cu referire la aceste condiții, citiți mai multe despre utilizarea forței.
În general, orice utilizare a forței care nu este strict necesară va fi considerată o încălcare a interdicției tratamentului inuman sau chiar a torturii. Chiar și utilizarea forței fizice ușoare poate încălca drepturile omului dacă încalcă demnitatea umană a unei persoane.
Pentru a evalua dacă drepturile unei persoane au fost încălcate prin folosirea forței, pe lângă criteriile generale de mai sus, este important să se evalueze și natura comportamentului deținutului sau a reținutului, nivelul de pericol pe care îl reprezenta și dacă măsurile utilizate nu au fost excesive pentru a pune capăt acestei conduite.
exemplu Lovirea repetată a unui deținut încătușat, care este transferat într-o altă clădire și nu rezistă fizic transferului, va încălca interdicția tratamentului inuman. Cu toate acestea, prinderea și încătușarea unui deținut sau a unui reținut care se află într-o luptă fizică cu un alt deținut, cel mai probabil, nu va încălca interzicerea tratamentului inuman.
Dacă folosirea forței de către oficialii statului a dus la moartea cuiva, vă rugăm să citiți mai multe despre dreptul la viață.
Administrația penitenciară sau alte autorități relevante responsabile de detenția dumneavoastră au, de asemenea, obligația de a preveni și de a investiga (în special, procuratura) în mod corespunzător orice cazuri în care ați fost tratat inuman, umilit sau chiar torturat de către ofițerii penitenciarului, gardienii sau alți deținuți. Deși statul poate să nu fie direct responsabil pentru tratamentul în sine în aceste situații, trebuie să investigheze în mod corespunzător plângerile dumneavoastră cu privire la rele tratamente sau condiții inumane și să prevină repetarea lor pe viitor. Dacă nu își îndeplinește această obligație, Statul va fi considerat că a încălcat interdicția torturii sau a tratamentelor inumane ori degradante.