Dacă credeți că drepturile dumneavoastră fundamentale ale omului au fost încălcate în timp ce vă aflați în închisoare, puteți depune o plângere cu privire la o astfel de violare. Este important pentru prevenirea unei încălcări continui, prevenirea uneia viitoare sau pentru obținerea despăgubirilor.
Citiți mai mult despre următoarele cele mai frecvente tipuri de plângeri:
Dacă considerați că condițiile materiale ale detenției vă încalcă drepturile în măsura în care această încălcare ajunge nivelul violării dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane ori degradante, trebuie să vă plângeți judecătorului de instrucție conform procedurii prevăzute la articolul 4732 din Codul de Procedură Penală. Această procedură este cunoscută și ca așa-numitul ”mecanism compensatoriu”. Citiți mai multe despre criteriile de evaluare pentru a determina dacă condițiile de detenție pot fi considerate tratament inuman sau degradant, precum și despre procedura mecanismului compensatoriu.
În cazul în care considerați că a avut loc o încălcare a dreptului dumneavoastră care nu atinge severitatea minimă necesară pentru a fi apreciată tratament inuman sau degradant ori că o decizie sau acțiune a personalului penitenciar v-a încălcat drepturile, aveți dreptul să depuneți o plângere la judecătorul de instrucție conform articolului 4731 din Codul de Procedură Penală. Încheierea judecătorească pronunțată în cadrul acestei proceduri poate fi atacată la instanța superioară de către orice persoană interesată, în termen de 15 zile.
În același timp, personalul penitenciarului și șeful penitenciarului dumneavoastră sunt responsabili pentru menținerea bunelor condiții și a ordinii în închisoare. Prin urmare, se poate întâmpla adesea ca o soluție mai eficientă și mai rapidă la problema dumneavoastră să se ajungă printr-o plângere la șeful penitenciarului sau la Administrația Națională a Penitenciarelor. Aceasta din urmă este o instituție care supraveghează funcționarea tuturor penitenciarelor din Moldova. Este obligată să examineze cererea dumneavoastră.
Astfel, există o gamă largă de chestiuni despre care vă puteți plânge atât judecătorului de instrucție (în conformitate cu articolul 4731 din Codul de Procedură Penală) și la administrația penitenciară (șeful penitenciarului și/sau Administrația Națională a Penitenciarelor), inclusiv:
- securitatea muncii în interiorul închisorii
- calitatea asistentei medicale acordate
- calitatea alimentelor furnizate
- corespondența
- dreptul la întrevederi
important Cu toate acestea, înainte de a alege să depuneți plângere judecătorului de instrucție potrivit articolului 4731 din Codul de Procedură Penală și/sau administrația penitenciară, vă rugăm să vă asigurați că nu trebuie să urmați niciuna dintre procedurile specifice sau mecanismul compensatoriu menționat mai sus.
De exemplu, dacă doriți să vă plângeți de violență sau de o potențială crimă comisă de un gardian de închisoare, citiți despre procedurile specifice.
În general, puteți contesta orice decizie a șefului penitenciarului la Administrația Națională a Penitenciarelor.
Personalul penitenciar și șeful penitenciarului sunt responsabili pentru condițiile și buna ordine în închisoare. Prin urmare, dacă alți deținuți v-au încălcat drepturile, ar trebui să alertați personalul sau șeful penitenciarului.
Citiți mai multe despre cum să vă plângeți de infracțiuni comise de colegii deținuți.