Tratamentul și siguranța

Aveți dreptul să fiți în siguranță și să vă simțiți în siguranță în penitenciar.

Pentru a vă garanta siguranța în detenție:

  • Personalul penitenciarului trebuie să vă respecte drepturile omului și demnitatea. Ei nu își pot folosi atribuțiile pentru a vă hărțui sau abuza verbal ori fizic.
  • Personalul penitenciarului trebuie să vă protejeze de alți deținuți care ar putea să vă hărțuiască sau rănească.

Aveți datoria în calitate de deținut să preveniți un potențial conflict alertând personalul sau administrația penitenciarului.

Tratamentul din partea personalului penitenciar

Personalul închisorii dispune de o anumită autoritate asupra dumneavoastră. Prin urmare, trebuie să o exercite conform legii și într-o manieră neutră și impersonală. Aceasta înseamnă că personalul penitenciarului trebuie să vă respecte drepturile omului în realizarea muncii sale și prin comportamentul său, indiferent de cine sunteți și de crimele pe care le-ați comis.

În general, aceasta înseamnă că nu vă pot tortura, nu pot folosi forța excesivă împotriva dumneavoastră sau nu vă pot expune vreunui tratament inuman sau degradant. Un astfel de tratament poate include hărțuirea fizică sau verbală și umilirea, de exemplu, prin folosirea încontinuu a unui limbaj derogatoriu, negarea drepturilor dumneavoastră, percheziții corporale nenecesare sau metode de pedeapsă care nu sunt permise de lege și sunt interzise de drepturile omului.

Excepții

Există situații excepționale în care personalului penitenciar i se permite să pedepsească deținuții pentru anumite încălcări sau chiar să folosească forța. De exemplu, în cazul în care regulamentele interne ale penitenciarului au fost încălcate sau un deținut reprezintă pericol pentru alții sau pentru el însuși. Aflați mai multe despre ordinea în penitenciar și măsurile de securitate.

Protejarea de alți deținuți

În plus, personalul penitenciarului nu trebuie să vă expună persoanelor care ar putea să vă hărțuiască, să vă atace sau să vă rănească, plasându-vă în aceeași celulă cu ei sau punându-vă în contact cu ei în orice alt mod. De asemenea, personalul penitenciarului trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a preveni posibilele conflicte între dumneavoastră și alți deținuți. Dacă a existat un conflict, administrația închisorii trebuie să investigheze pe deplin și să ia măsuri pentru a preveni conflicte similare în viitor. 

Obligația dumneavoastră în calitate de deținut

Nu doar administrația și personalul penitenciarului sunt responsabili pentru siguranța dumneavoastră. În calitate de deținut, aveți datoria să alertați personalul penitenciarului dacă credeți că sunteți în pericol sau că ar putea apărea un conflict între dumneavoastră și alți deținuți.

Dacă simțiți că sunteți hărțuit de personalul penitenciarului, puteți să vă plângeți la judecătorul de instrucție sau la Administrația Națională a Penitenciarelor. În cazul în care a avut loc un abuz fizic sau o infracțiune împotriva dumneavoastră comisă de către personalul penitenciar, trebuie să vă plângeți la Procuratură.

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Dacă administrația penitenciară nu își îndeplinește datoria de a vă proteja, aceasta poate avea ca rezultat încălcarea interdicției torturii, tratamentelor inumane sau degradante ori chiar a dreptului la viață.

Dacă nu ați reușit să preveniți singur conflictul neavertizând personalul penitenciarului sau administrația atunci când a fost posibil, nu veți putea susține că personalul sau administrația penitenciară nu v-au protejat, mai ales dacă nu au putut ști despre un astfel de conflict. În această situație, aceștia nu pot fi pe deplin responsabili de siguranța dumneavoastră și încălcarea drepturilor dumneavoastră fundamentale ale omului.

Despre această secțiune

În această secțiune puteți citi mai multe despre responsabilitățile administrației penitenciare de a vă proteja și despre îndatoririle dumneavoastră de a vă proteja de potențiale conflicte cu alți deținuți. De asemenea, se explică ce încălcări ale drepturilor omului pot apărea și în ce situații. Pentru mai multe informații despre utilizarea forței de către personalul penitenciar, citiți secțiunea privind ordinea interioară a penitenciarului.

Ultima actualizare 20/11/2023