Discriminarea

Aveți dreptul de a vă bucura de drepturile dumneavoastră în egală măsură cu celelalte persoane. Acest lucru înseamnă dreptul de a fi protejat împotriva discriminării. Din păcate, unele situații discriminatorii pot avea loc în multe circumstanțe ale vieții și pot fi comise atât de agenți ai Statului, cât și de persoane private. Astfel, este important să fiți capabil să identificați un act de discriminare și să cunoașteți cum să vă apărați drepturile.

Discriminarea se produce în cazurile în care persoane aflate în situații analogice sunt tratate în mod diferit doar din motivul a ceea ce ei sunt, fără o justificare obiectivă și rezonabilă. Cel mai adesea, discriminarea are loc pe motivul genului, rasei, originii etnice, dizabilității, vârstei, orientării sexuale sau religiei.

exemplu Dacă Parlamentul adoptă o lege care stipulează că doar bărbații, dar nu și femeile, sunt admise să muncească în poliție, acest fapt reprezintă discriminare. Dacă legea prevede o protecție egală a cetățenilor, dar o agenție de stat refuză un anumit ajutor social musulmanilor, acest lucru constituie discriminare. Cu toate acestea, dacă un candidat mai tânăr este numit în funcție în defavoarea unui candidat mai în vârstă, acest fapt ar putea să nu constituie discriminare dacă candidatul dispune de o educație sau/și de experiență profesională mai bune.

Discriminarea poate avea loc de asemenea în cazurile în care persoanele ale căror situații diferă semnificativ, sunt tratate la fel. 

Discriminarea și drepturile omului

Discriminarea are ca rezultat excluderea și respingerea persoanelor, precum și negarea drepturilor acestora. Prin urmare, discriminarea este interzisă în contextul protecției drepturilor omului. Alte drepturi ale omului pot fi afectate și ele în situațiile în care a avut loc o discriminare, de exemplu, dreptul la viață, interdicția tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la un proces echitabil și dreptul la viață privată și de familie. Citeți mai multe despre discriminare și drepturile omului

Despre acest Ghid

Acest Ghid explică cum puteți identifica discriminarea și care sunt drepturile dumneavoastră dacă ați fost discriminat. A învăța să identificați discriminarea și cunoașterea propriilor drepturi vă pot ajuta să vă pregătiți pentru acțiune.

Resurse

Ultima actualizare 17/12/2023