Crimele motivate de ură

Infracțiunile motivate de ură sunt acte criminale motivate de prejudecățile față de anumite grupuri din societate. Aceste infracțiuni diferă de alte infracțiuni din cauza motivului pentru care au fost comise. Crimele motivate de ură pot lua diferite forme.

Infracțiunile și încălcările mai puțin grave ale legii sunt o realitate cotidiană. Cu toate acestea, crimele și alte încălcări care au în spate un motiv de prejudecată trebuie tratate mult mai serios, deoarece sunt mai periculoase pentru societate în general.

exemplu Un centru comunitar musulman este atacat pentru a amenința musulmanii din localitate.

Dacă se comite o infracțiune motivată de ură, statul nu are doar obligația pozitivă de a investiga eficient infracțiunea, ci și o obligație suplimentară de a lua toate măsurile rezonabile pentru a demasca orice motive de prejudecată. De asemenea, ar trebui să se asigure că persoana sau grupul afectat de infracțiune nu își pierde încrederea în autoritățile care îl protejează.

Infracțiunile motivate de ură au un impact mare asupra victimei, deoarece vizează identitatea sa, victima se simte vulnerabilă și resimte un impact psihologic mai important. Grupul social care împărtășește caracteristica victimei poate fi, de asemenea, speriat și intimidat.

exemplu Dacă un centru comunitar musulman este atacat, este mai probabil ca comunitatea musulmană să se izoleze prin anularea evenimentelor comunitare, închiderea moscheilor pentru public și luând alte măsuri pentru a se proteja.

Crimele motivate de ură și drepturile omului

Infracțiunile motivate de ură afectează cel mai adesea grupurile vulnerabile din punct de vedere social și pot provoca o divizare mai mare între grupul victimă și societate în general. Din acest motiv, crimele motivate de ură nu ar trebui tratate ca infracțiuni obișnuite. Acestea necesită măsuri de prevenire specifice și abilități speciale pentru a fi identificate, investigate și a fi oferită asistență victimelor.

Nerespectarea drepturilor victimei poate avea ca rezultat încălcarea dreptului la viață, a interdicției tratamentelor inumane sau degradante, dreptului la un proces echitabil și interdicției discriminării.

Despre această secțiune

În această secțiune, puteți afla despre ce infracțiuni pot fi considerate crime motivate de ură, diferite tipuri de răspundere pentru comiterea lor, statutul de victimă și cum să obțineți ajutor.

Aflați mai multe despre:

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023