Situații discriminatorii

Discriminarea poate apărea în diferite situații, cel mai frecvent la locul de muncă, în instituțiile de învățământ sau la achiziționarea de bunuri și servicii. Autoritățile de stat și entitățile private sau persoanele fizice sunt ținute de interdicția discriminării și nu pot trata pe nimeni în mod diferit din cauza caracteristicilor lor.

Orice tratament diferențiat care se bazează pe caracteristicile dumneavoastră, cum ar fi vârsta, rasa, naționalitatea etc., este la modul general interzis. Cu toate acestea, este mai probabil ca discriminarea să fie întâlnită în unele domenii decât în altele. Prin urmare, există reguli speciale pentru a proteja împotriva discriminării în domeniul ocupării forței de muncă, educației, accesului la bunuri și servicii accesibile publicului, asistență medicală și altele.

important Este posibil să suferiți o discriminare și să fie nevoie să vă protejați drepturile și în alte domenii, mai ales dacă sunteți discriminat de autoritățile publice, cum ar fi poliția și alte organe de drept sau autorități administrative.

Discriminarea și drepturile omului

Interzicerea discriminării poate fi reglementată diferit în diferite legi și diferite domenii. Conform Constituției Republicii Moldova, drepturile și libertățile trebuie protejate și implementate fără discriminare. Totuși, interdicția discriminării este și un drept autonom, adică un drept la care vă puteți referi în mod separat, care se poate aplica oricărui domeniu reglementat de Stat.

În unele domenii, interzicerea discriminării este mai detaliată, cum ar fi spre exemplu, dreptul la muncă. Există unele domenii în care discriminarea este mai răspândită și în care Statul este activ în elaborarea legislației. În alte domenii, protecția este mai generală.

Despre această secțiune

Această secțiune a Ghidului va explica modul în care interzicerea discriminării se aplică în cele mai frecvente situații.

Citiți mai multe despre cele mai frecvente situații:

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023