Există unele acte naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului care pot fi importante pentru dumneavoastră.
Republica Moldova
În Republica Moldova, drepturile omului au fost incluse în legea supremă a țării, Constituția. Titlul II al Constituției prevede multe drepturi fundamentale ale omului importante.
Pe lângă drepturile garantate de Constituție, spre exemplu, drepturile fundamentale ale copilului sunt stabilite de Legea privind drepturile copilului.
Există numeroase alte legi care nu reprezintă în sine acte în domeniul drepturilor omului, dar care protejează diferite aspecte ale acestora.
exemplu Codul de Procedură Penală conține prevederi ce garantează drepturile fundamentale ale persoanei în cadrul procesului penal. Legea presei și Codul Serviciilor Media Audiovizuale reglementează libertatea de exprimare a mass-mediei.
La nivel internațional și european
Există câteva acte internaționale importante în domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova a aderat și care prin urmare au devenit obligatorii pentru ea.
Unele acte internaționale sunt generale și conțin un catalog larg al drepturilor omului. Acestea sunt următoarele:
Pactul stabilește un vast catalog al drepturilor civile și politice. Acest document este obligatoriu pentru foarte multe țări ale lumii. Respectarea Pactului este supravegheată de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, care poate fi sesizat de dumneavoastră personal.
Citiți mai multe despre dreptul dumneavoastră de acces la Comitet.
Precum o sugerează și titlul său, acest Pact consacră o gamă largă de drepturi economice, sociale și culturale. Acest Pact este și el obligatoriu pentru multe state ale lumii. Implementarea acestui Pact este supravegheată de Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale, care este și el, în general accesibil persoanelor fizice. Cu toate acestea, Republica Moldova nu a ratificat încă Protocolul Opțional care garantează un astfel de acces, iar plângeri individuale ca atare împotriva Republicii Moldova nu pot fi depuse.
Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Protocoalele sale conțin un spectru larg de drepturi civile și politice. Respectarea acestei Convenții de către statele membre este supravegheată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la care dumneavoastră aveți acces.
Citiți mai multe despre dreptul dumneavoastră de acces la Curte.
Carta Socială Europeană prevede o listă lungă de drepturi economice și sociale.
Comitetul European al Drepturilor Sociale supraveghează respectarea Cartei de către statele membre. Comitetul nu acceptă plângeri individuale, dar rămâne accesibil pentru plângerile colective aparținând unui anumit tip de organizații.
- Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (citiți documentul)
- Convenția internațională asupra eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei (citiți documentul)
- Convenția împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (citiți documentul)
- Convenția cu privire la Drepturile Copilului (citiți documentul)
- Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități (citiți documentul)
- Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (citiți documentul)
- Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale (citiți documentul)