Curtea Europeană a Drepturilor Omului este o instanță internațională independentă care examinează plângerile privind încălcările drepturilor omului protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de protocoalele acesteia. Curtea se află în orașul francez Strasbourg.

Curtea activează în baza Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, cunoscută drept Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Puteți găsi dispozițiile de bază privind tipurile de încălcări ale drepturilor omului pe care Curtea le va examina, cum funcționează Curtea și care sunt regulile de trimitere a unei cereri către Curte în cadrul Convenției și al Regulamentului Curții.

Curtea face parte din organizația internațională – Consiliul Europei, care nu face parte din Uniunea Europeană, ci este o organizație internațională separată. Consiliul Europei se află la Strasbourg și principala sa sarcină este de a promova drepturile omului, democrația și statul de drept.

Deși Curtea a fost înființată cu asistența Consiliului Europei, este o instanță independentă, care examinează plângerile privind posibile încălcări ale drepturilor omului în acele țări care au ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Resurse

Ultima actualizare 16/12/2023