Instituțiile pentru drepturile omului

Există anumite instituții ale drepturilor omului cărora vă puteți adresa, uneori drept soluție de ultim resort, pentru a stabili dacă drepturile dumneavoastră fundamentale ale omului au fost sau nu încălcate. Acest tip de instituții există atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional.

Fiecare dintre aceste instituții are propriile sale funcții și activează în baza unor legi specifice sau tratate internaționale. În ceea ce privește instituțiile internaționale, este important de a înțelege următoarele:

  • Vă puteți adresa acestora numai după ce ați epuizat mecanismele de apărare de la nivel intern. Spre exemplu, v-ați adresat instanței competente sau ați epuizat o altă procedura de contestare disponibilă în Republica Moldova;
  • Puteți să vă adresați acestor instituții internaționale doar dacă mecanismele de apărare interne (la nivel național) nu au funcționat, iar posibila violare a drepturilor dumneavoastră nu a fost examinată în mod adecvat și nu a fost remediată;
  • Aceste instituții internaționale vor evalua numai dacă a existat o pretinsă violare a drepturilor dumneavoastră fundamentale ale omului. Acestea nu vor re-examina cauza dumneavoastră din instanțele moldovenești, nici nu vor anula deciziile adoptate la nivel intern. 

Mai mult decât atât, la nivel intern, Avocatul Poporului (Ombudsmanul) vă poate ajuta să înțelegeți drepturile dumneavoastră și să vă explice cum le puteți apăra, iar Consiliul pentru egalitate vă poate proteja dacă ați fost supus unui act de discriminare.

Aflați mai multe despre următoarele instituții pentru drepturile omului:

Ultima actualizare 16/12/2023