Nu aveți garantat dreptul la un avocat gratuit care să vă ajute la redactarea cererii inițiale. Puteți angaja un avocat pentru a face acest lucru sau puteți scrie singur cererea.

Dacă cererea dumneavoastră este admisibilă și comunicată Guvernului Republicii Moldova, puteți solicita asistență juridică de la Curte.

Prin urmare, va trebui să vă găsiți singur un avocat și să plătiți pentru serviciile inițiale ale acestuia. Curtea poate oferi doar o sumă limitată de bani pentru serviciile avocatului dumneavoastră la o etapă ulterioară a procedurii. Asistența juridică se acordă de către Curte numai atunci când este necesară pentru buna desfășurare a cauzei în fața Curții sau dacă reclamantul nu dispune de mijloace suficiente pentru a suporta total sau parțial cheltuielile aferente. Suma pe care o plătește va fi stabilită de Curte însăși. De obicei, aceasta acoperă pregătirea documentelor necesare procedurii și corespondența cu Curtea. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștient de faptul că suma acordată de Curte poate să nu acopere toate costurile serviciilor avocatului dumneavoastră.

Rețineți că Guvernul Republicii Moldova nu are datoria de a vă oferi un avocat gratuit. Prin urmare, nici Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat din Moldova și nici Ombudsmanul nu vă vor putea oferi un avocat pentru cazul dumneavoastră la Curte.

Resurse

Ultima actualizare 17/12/2023