Dacă considerați că o instituție a statului a emis o decizie administrativă ilegală, aveți dreptul de a o contesta în instanța de contencios administrativ. Ar putea exista anumite cerințe pentru a accede la instanță, dar acestea nu trebuie să fie excesive, astfel încât dumneavoastră să nu fiți capabil să le îndepliniți.

Aveți dreptul de a introduce o acțiune împotriva unei instituții de stat, iar aceasta să fie examinată de instanța de contencios administrativ. Totuși, trebuie să respectați anumite condiții:

Tipul acțiunii

Trebuie să alegeți instanța competentă pentru a introduce acțiunea dumneavoastră. Instanțele de contencios administrativ sunt competente pentru judecarea litigiilor dintre persoane private și instituțiile de stat (agenții guvernamentale), în cazurile în care aceste instituții și-au exercitat competențele de putere publică.

example Dacă municipalitatea a refuzat să acorde o autorizare de construire, ați putea contesta decizia în instanța de contencios administrativ.

Deciziile luate de organele de drept (poliție sau procuror) cu privire la aspectele unei anumite cauze penale nu vor fi examinate de instanța de contencios administrativ. Orice altă acțiune care se referă la decizii sau acțiuni care nu rezultă din activitatea administrativă a Statului sau unde este instituită o procedură separată, nu poate fi examinată de instanța de contencios administrativ. Este cazul, de exemplu, a chestiunilor legate de executarea unei pedepse penale, care sunt de competența judecătorului de instrucție, sau de actele de comandament cu caracter militar etc. 

example Dacă procurorul a decis recunoașterea unei persoane drept bănuită într-o cauză penală, această decizie nu poate fi contestată în instanța de contencios administrativ.

Procedura prealabilă

În multe cazuri, pentru a avea acces la instanța de contencios administrativ, trebuie mai întâi să depuneți o cerere prealabilă la instituția de stat cu a cărei decizie nu sunteți de acord.

example Înainte de a putea contesta în instanță refuzul notarului de a înregistra un act civil, trebuie să depuneți o cerere prealabilă în fața notarului.

Citiți mai multe despre procedura prealabilă.

Cerințe

Atunci când depuneți cererea în fața instanței de contencios administrativ, vi se poate cere să respectați și alte cerințe, cum ar fi termenele limită. Aceste cerințe nu pot fi atât de complicate încât să nu le puteți îndeplini, împiedicându-vă astfel să depuneți cererea în instanță.

În funcție de tipul de cerere pe care doriți să o examineze instanța, se aplică sau nu anumite termene. De exemplu, termenul limită pentru contestarea deciziei unei instituții de stat este de 30 de zile. Însă, în cazul în care decizia instituției de stat nu conținea informații (sau era inexactă) în privința procedurii sau termenelor de atac, o puteți contesta în termen de un an.

Trebuie să fiți atent la respectarea acestor termene. Cu toate acestea, dacă ați omis un termen limită nu din vina dumneavoastră, puteți solicita instanței să vă repună în termen. Trebuie să solicitați repunerea în termen la aceeași instanță care a aplicat termenul și să trimiteți cererea de repunere împreună cu toate documentele necesare cererii.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024