Procedura de contencios administrativ

Dacă nu sunteți de acord cu o decizie administrativă sau doriți să contestați o acțiune a unei instituții sau a unui funcționar de stat legată de activitatea sau competențele sale administrative, puteți să vă adresați instanței de contencios administrativ.

Procedura prealabilă

În conformitate cu procedura generală, dacă nu sunteți de acord cu o decizie administrativă a unei autorități publice sau a unui funcționar public și doriți să o contestați, trebuie să parcurgeți procedura prealabilă:

  1. Mai întâi trebuie să depuneți o cerere prealabilă la autoritatea publică care a emis decizia administrativă cu care nu sunteți de acord. Această autoritate va examina cererea dumneavoastră, iar dacă o va respinge integral sau parțial, va trebui să transmită cauza instituției de stat superioare care va adopta decizia finală. Asigurați-vă că respectați termenul limită pentru depunerea cererii prealabile (de regulă, 30 de zile). Procedura și termenele aplicabile sunt de regulă indicate în decizia pe care o contestați. Cu toate acestea, dacă informația privind depunerea cererii prealabile nu este prevăzută în actul administrativ sau este indicată greșit, cererea prealabilă va putea fi depusă în termen de un an. 
  2. După recepția deciziei organului administrativ superior, dacă nu sunteți de acord cu ea în continuare, puteți să vă adresați instanței de contencios administrativ.

Vă rugăm să rețineți că procedura prealabilă este supusă mai multor excepții – în unele cazuri nu trebuie să o urmați deloc, depunând contestația direct la instanța de contencios administrativ, în alte cazuri trebuie să depuneți cererea prealabilă direct la organul administrativ superior. Pentru a urma procedura exactă și corectă, trebuie să consultați un avocat sau să examinați cu atenție regulile generale din Codul Administrativ și regulile specifice prevăzute în alte legi.

example Deciziile Consiliului Concurenței se atacă direct în instanța de contencios administrativ.

example Dacă nu sunteți de acord cu o decizie emisă de un funcționar vamal, trebuie mai întâi să depuneți o contestație la biroul central al Serviciului Vamal. Abia după aceasta, puteți contesta decizia în instanța de contencios administrativ.

Dreptul la un proces echitabil

Acest Ghid vă explică în continuare ce garanții aveți atunci când cazul dumneavoastră este examinat de instanță, și anume dreptul la un proces echitabil. Procedura de contencios administrativ trebuie să respecte toate garanțiile dreptului la un proces echitabil. Dreptul dumneavoastră la un proces echitabil începe din momentul în care depuneți prima cerere în instanță și durează până la punerea în aplicare a deciziei finale a instanței.

Rolul judecătorului

Ca persoană privată în acest tip de proces, aveți nevoie de mai multă protecție, deoarece oponentul dumneavoastră este Statul. Prin urmare, judecătorul dintr-o instanță de contencios administrativ joacă un rol mai activ decât judecătorii în procedurile altor instanțe. Într-o instanță de contencios administrativ, judecătorul are datoria să efectueze o cercetare independentă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu adevărat în cauza respectivă. Acest lucru este în avantajul dumneavoastră, deoarece vă garantează că judecătorul nu trece cu vederea o problemă importantă dacă ați uitat să o menționați sau nu ați înțeles-o.

Aflați mai multe despre drepturile și îndatoririle care vă garantează un proces echitabil și despre cum să vă plângeți atunci când considerați că drepturile dumneavoastră au fost încălcate.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024