Instanțele de judecată și procesele de judecată

A merge în instanță poate fi un lucru intimidant, mai ales atunci când nu vă cunoașteți drepturile și obligațiile. Acest Ghid vă explică care sunt drepturile omului în instanța de judecată și cum ele ar trebui garantate.

Pot exista diferite situații în care este necesar să vă adresați unei instanțe de judecată. De exemplu, pentru a soluționa un litigiu financiar cu o altă persoană sau o plângere cu privire la decizia unei autorități publice. În plus, puteți fi chemat în calitate de acuzat, victimă sau martor într-un proces penal. 

Dreptul la un proces echitabil

Fiecare proces de judecată trebuie să urmeze o procedură echitabilă și egală pentru toate părțile, indiferent dacă decizia judecătorului și rezultatul cauzei le sunt sau nu favorabile. În domeniul drepturilor omului, acest set de drepturi este acoperit de dreptul la un proces echitabil. Drepturile de bază, garanțiile și îndatoririle pe care le aveți în instanță sunt precizate în acest set de drepturi. Citiți mai multe despre dreptul la un proces echitabil.

Despre acest Ghid

Acest Ghid explică drepturile omului în cadrul diferitor tipuri de proceduri judiciare. Să cunoașteți despre drepturile și obligațiile care vă sunt garantate de un proces echitabil vă poate ajuta să vă pregătiți pentru un proces viitor sau să apreciați procesul în care sunteți implicat în prezent. De asemenea, vă poate face conștient de potențialele încălcări ale drepturilor dumneavoastră și vă poate ajuta să înțelegeți cum să vă protejați acolo unde credeți că drepturile dumneavoastră au fost încălcate.

Alegeți o instanță de mai jos pentru a afla despre drepturile și îndatoririle dumneavoastră într-o situație anume sau citiți mai multe despre dreptul la un proces echitabil:

Ultima actualizare 01/02/2024