Ce reprezintă o violare a drepturilor omului ?

Statul este principalul garant al drepturilor omului și dispune de autoritate pentru a lua măsurile necesare protecției drepturilor omului. Astfel, Statul este cel căruia îi aparține responsabilitatea pentru ceea ce vi s-a întâmplat când vorbim de violarea drepturilor omului.

O situație care poate genera o violare a drepturilor omului poate să aibă loc în următoarele cazuri:

Violarea drepturilor omului de către Stat

O încălcare a drepturilor omului poate fi comisă de angajații statului și atunci, comportamentul lor este asimilat comportamentului Statului. Agenții statului pot fi de multe tipuri: angajați ai instituțiilor guvernamentale sau municipale, polițiști, procurori, judecători etc.

exemplu Dreptul dumneavoastră la un proces echitabil a fost încălcat dacă un judecător nu v-a permis să vă prezentați argumentele în fața instanței de judecată, într-o situație în care legea prevedea că ar fi trebuit să le puteți expune, în timp ce celeilalte părți i sa oferit o astfel de posibilitate. Într-o astfel de situație, Statul este direct responsabil de violarea drepturilor dumneavoastră, întrucât instanța de judecată, inclusiv judecătorul, sunt reprezentanți ai Statului.

Eșecul Statului de a proteja

O violare a drepturilor omului poate fi comisă în situația în care Statul nu v-a protejat atunci când trebuia să o facă. În așa caz, problema putea să fi apărut între dumneavoastră și o altă persoană privată, iar Statul ar fi trebuit să intervină pentru a vă proteja, deși a eșuat să procedeze astfel.

exemplu Dacă sunteți atacat pe stradă de o altă persoană, Statul est obligat să investigheze și să pedepsească vinovatul prin intermediul organelor de poliție și procuratură. Este important să accentuăm că deși atacatorul a comis o infracțiune, nu este vorba despre o violare a drepturilor omului. Însă dacă Poliția nu a desfășurat o investigație adecvată a acestui atac criminal, iar dumneavoastră în calitate victimă ați fost lăsat fără ajutor, această situație constituie o violare a drepturilor omului din partea Statului. 

important Nu orice interacțiune neplăcută sau incident care implică o altă persoană din societate va duce la o situație de încălcare a drepturilor omului. Nu este de așteptat ca Statul să intervină în orice astfel de situație.

exemplu Ați putea fi ofensat sau afectat de impolitețea unui vecin, sau de refuzul lui de a se comporta puțin mai liniștit. Cu toate acestea, de obicei, Statul nu va interveni într-o astfel de situație și acest lucru nu va rezulta într-o violare a drepturilor omului.

Ultima actualizare 20/11/2023