Ce responsabilități și obligații am?

Este un lucru știut că împreună cu drepturile de care dispuneți, apar și responsabilități. Responsabilitatea personală în domeniul drepturilor omului rezultă dintr-un principiu foarte simplu : dacă îi respectați pe alții și ei vă vor respecta pe dumneavoastră.

Respectul față de ceilalți

Este responsabilitatea dumneavoastră de a-i respecta pe ceilalți, fie că este vorba de cei apropiați sau de alți membri ai societății în general. Respectul poate însemna câteva lucruri, printre care a fi tolerant, a nu discrimina persoanele care sunt diferite, de a fi de ajutor și a rămâne binevoitor. Tratându-i pe ceilalți în acest fel, va îmbunătăți în general mediul în care vă petreceți viața de zi cu zi.

Concilierea drepturilor

Mai precis, atunci când vă exercitați drepturile, încercați să respectați limitele impuse de existența drepturilor celorlalți. Acest lucru nu înseamnă că drepturile dumneavoastră suferă restricții serioase sau că ele nu sunt la fel de importante. Încercați să conciliați interesele dumneavoastră cu cele ale altora, astfel încât oricine să se poată bucura de drepturile sale într-un mod pașnic.

exemplu Dacă decideți să vă exprimați opinia despre o problemă socială sau politică în mediul online, nu utilizați un limbaj injurios și nu admiteți atac la persoană. 

Cooperarea

În plus, dacă v-ați plâns unei instituții despre o violare a drepturilor omului, este obligația dumneavoastră să cooperați. Deseori, pentru a denunța o vioare a drepturilor omului, va trebui să depuneți o plângere oficială conform unui anumit model. Va fi sarcina dumneavoastră de a explica ceea ce cunoașteți, oferind cât mai multe detalii relevante. Dacă o instituție va considera că are nevoie de informații suplimentare, este propriul dumneavoastră interes de a oferi cât mai multă informație posibilă.

Obligațiile

În sfârșit, Constituția reglementează anumite îndatoriri: de a nu încălca drepturile altor persoane, de a apăra Patria, de a contribui la cheltuielile publice prin plata taxelor și impozitelor, de a proteja mediul înconjurător, de a conserva și ocroti monumentele culturale și istorice, iar funcționarii publici și personalul militar trebuie să își îndeplinească obligațiile și responsabilitățile cu loialitate și onestitate.

Ultima actualizare 17/11/2023