Familia

Familia este o relație personală de fapt sau recunoscută legal între doi parteneri, precum și relația dintre un părinte și un copil. Dreptul de a stabili și menține aceste relații, precum și dreptul de a nu le stabili, este protejat de Drepturile Omului.

Familia și Drepturile Omului

Cu toții avem un anumit rol într-o familie, indiferent dacă am stabilit-o noi sau părinții noștri. De asemenea, folosim cuvântul „familie” și ne referim la chestiuni legate de familie aproape în fiecare zi.

Drepturile omului protejează legăturile personale strânse (relația) dintre dumneavoastră și membrii familiei dumneavoastră. Acest drept se numește dreptul la viață privată și de familie.

Dar cât de bine suntem informați despre diferitele drepturi și obligații, inclusiv cele față de alți membri ai familiei pe care le avem ca soț, părinte sau copil? Mai mult, putem noi înșine să decidem asupra tuturor problemelor legate de sănătatea noastră reproductivă?

Dreptul la viață privată și de familie cuprinde diferite aspecte, cum ar fi:

  • dreptul dvs. de a decide cu privire la toate problemele referitoare la sănătatea dumneavoastră reproductivă, inclusiv alegerea dumneavoastră de a nu întemeia o familie
  • dreptul dvs. de a vă cunoaște originile
  • dreptul dvs. de a întemeia o familie, inclusiv problemele legate de căsătorie și adopție
  • relația dvs. cu partenerul sau soțul dvs., inclusiv drepturile și obligațiile soțului
  • relația dvs. cu copilul dvs. ca părinte, inclusiv autoritatea părintească
  • relația dvs. cu părintele dvs. în copilărie, inclusiv menținerea unei relații cu ambii părinți

Despre acest Ghid

Acest Ghid va explica semnificația conceptului de „familie” și situațiile care vă pot afecta cel mai frecvent drepturile de reproducere, drepturile și obligațiile soțului sau ale părinților sau drepturile dvs. ca copil. De asemenea, va explica modul în care diferite acțiuni în aceste situații pot interfera cu dreptul dvs. uman la o viață privată și de familie. Această temă va fi extinsă cu mai multe secțiuni în timp.

Evaluează-ți cunoștințele

Dacă doriți să utilizați Ghidul în scopuri de studiere, Ghidul vă oferă posibilitatea de a vă evalua cunoștințele în domeniul drepturilor omului înainte sau după studiu, prin îndeplinirea testelor privind diferite teme incluse în Ghid.

Citiți mai mult:

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023