In anumite situatii, o persoană învinuită că ar fi săvârșit o infracțiune poate fi deținută în arest preventiv. Cu toate acestea, deținerea în stare de arest preventiv trebuie să fie efectuată în mod legal și cu respectarea drepturilor omului.

Arestarea preventivă înseamnă că sunteți deținut în timp ce procurorul, poliția sau alt organ de urmărire penală investighează infracțiunea și poate dura pe perioada judecării cauzei. Faptul dacă să fiți ținut sau nu în detenție preventivă pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie decis de judecătorul de instrucție. De asemenea, puteți fi deținut atunci când procesul dumneavoastră a început deja. Atunci decizia de a vă menține în detenție este luată de aceeași instanță care examinează cauza dumneavoastră. În Moldova, veți fi deținut în arest preventiv într-un izolator de urmărire penală din sistemul penitenciar.

Puteți fi deținut preventiv dacă judecătorul de instrucție sau instanța de judecată consideră că există un motiv întemeiat pentru aceasta. Temeiurile pentru menținerea dumneavoastră în detenție trebuie să fie scrise în mod clar în lege. În Republica Moldova, ele sunt explicate în Codul de Procedură Penală.

În timpul detenției, sunteți privat de libertate și v-ați putea simți deosebit de neputincios și vulnerabil. Detenția este considerată a fi cea mai strictă formă de măsură preventivă. Prin urmare, decizia de a deține pe cineva nu trebuie luată în mod frivol. Cum puteți ști dacă o astfel de decizie a fost emisă pe temeiuri legale și urmând procedurile corecte?

Despre acest Ghid

Acest Ghid va explica de ce și cum puteți fi deținut în stare de arest preventiv, drepturile de bază pe care le aveți pe parcursul detenției, unde veți fi deținut și cum trebuie să fiți tratat, precum și ce ar trebui să se întâmple cu privire la eliberarea dumneavoastră. De asemenea, va explica cum vă puteți plânge cu privire la problemele legate de detenția dumneavoastră.

Resurse

Ultima actualizare 13/03/2025