Toate restrângerile drepturilor omului trebuie să fie bazate pe lege. Aceasta înseamnă că oficialii de stat pot lua decizii individuale de a restrânge drepturile omului numai dacă acest lucru este permis de lege. De obicei, legea va stabili, de asemenea, măsura în care drepturile omului pot fi restrânse și nivelul de discreție pe care îl au oficialii de stat pentru a lua această decizie.

Cu toate acestea, unele legi nu lasă spațiu pentru o decizie individuală și prevăd în mod direct restrângerile care urmează a fi aplicate în toate cazurile. Acestea se numesc măsuri generale sau restrângeri ale drepturilor omului care sunt incluse direct în lege. Ele se aplică în același mod în toate cazurile care intră sub incidența legii, fără nicio apreciere individuală.

Aceste restrângeri pot avea o varietate de forme. În multe cazuri, ele nu neagă în totalitate exercitarea drepturilor omului, ci determină modul sau condițiile în care pot fi exercitate anumite aspecte ale drepturilor. Astfel de restrângeri pot include termenele limită (de prescripție) pentru depunerea actelor judiciare, declarațiilor fiscale sau altor documente, condiții de acces la anumite profesii, limite de vârstă pentru eligibilitatea de a vota sau de a fi ales și alte restrângeri similare.

exemplu Dreptul de a alege liber o profesie poate fi restrâns de cerința de a obține anumite studii sau de a fi autorizat. În Moldova, polițiștii, avocații, judecătorii, medicii, piloții de aeronave și alți profesioniști trebuie să obțină studii superioare și/sau, în unele cazuri, o licență specială pentru a practica activitatea profesională. Asemenea licență ar putea necesita chiar și reînnoire periodică.

Resurse

Ultima actualizare 28/02/2025