Drepturile omului pot fi restrânse în multe feluri. Ele sunt cel mai frecvent restrânse printr-o decizie individuală scrisă emisă de o autoritate sau de funcționari de stat sau de acțiunile acestora. Restrângerile drepturile omului pot fi, de asemenea, incluse direct în lege sub forma unor măsuri generale. În toate cazurile, aveți dreptul de a contesta restrângerile privind drepturile omului în fața unei instanțe independente sau a unui alt organ independent.
Remediul efectiv
Dacă drepturile dumneavoastră au fost restrânse, aveți dreptul de a contesta legalitatea și validitatea acelei restrângeri. Acest drept este cunoscut sub numele de dreptul la un remediu efectiv.
Dreptul la un remediu efectiv garantează oricărei persoane, care consideră că drepturile omului i-au fost restrânse în mod nejustificat, accesul la o instanță sau un alt organ independent care poate examina toate aspectele plângerii și poate oferi un remediu preventiv sau cel puțin despăgubiri dacă drepturile au fost deja încălcate.
Dreptul la un remediu efectiv (o cale de atac efectivă) este garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice. Aceasta garantează existența, în dreptul intern, a unei căi de atac care permite ca drepturile și libertățile Convenției sau Pactului să prevaleze. Dreptul poate fi aplicat în legătură cu unul sau mai multe drepturi prevăzute de Convenție sau de Protocoalele la aceasta și respectiv, de Pact, a căror violare se pretinde.
Despre acest Ghid
Această secțiune a Ghidului explică modalitățile în care drepturile omului pot fi restrânse și obligațiile pe care le are statul atunci când restrânge drepturile omului în vreun fel. De asemenea, explică dreptul la un remediu efectiv și mecanismele care vă sunt disponibile pentru a contesta restrângerile drepturile omului.
Aflați mai multe despre: