Ce restrângeri sunt permise?

Drepturile omului pot fi restrânse, dar toate restrângerile trebuie să fie necesare și justificate. Aceasta înseamnă că există criterii stricte pe care autoritățile și funcționarii publici trebuie să le urmeze pentru ca restrângerile să fie legale. Aceste criterii sunt uneori denumite ca testul de proporționalitate sau testul restrângerilor privind drepturile omului.

Testul de proporționalitate este o evaluare pe care reprezentanții statului trebuie să o facă atunci când restrâng drepturile omului. Acest test include toate aspectele importante care permit oficialilor de stat să ia o decizie cu privire la necesitatea unei restrângeri a drepturilor omului și la măsura în care aceasta poate fi justificată. Testul presupune trei întrebări:

  • Este restrângerea prevăzută de lege?
  • Există un motiv (scop) legitim  pentru restrângere?
  • Este restrângerea proporțională?

Toate întrebările din această analiză trebuie să primească un răspuns afirmativ. Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este „nu”, restrângerea drepturilor omului nu este legală și aveți dreptul la un remediu pentru o violare a drepturilor omului.

În special, aceasta se referă la asemenea drepturi ale omului precum dreptul la respectarea vieții private și de familie, libertatea de gândire, conștiință și religie, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și asociere.

Despre acest Ghid

Această secțiune a Ghidului explică testul de proporționalitate și motivele care trebuie să fie luate în considerare la fiecare întrebare a testului.

Aflați mai multe:

Ultima actualizare 28/02/2025