Restrângerile drepturilor omului

Majoritatea drepturilor omului pot fi restrânse pentru a proteja interese publice importante sau drepturile altora. Restrângerile drepturilor dumneavoastră trebuie să fie întotdeauna proporționale și nu pot depăși ceea ce este absolut necesar pentru a proteja acele interese.

Fiecare persoană se bucură de drepturile omului. Aceste drepturi se bazează pe ideea că toate ființele umane sunt valoroase în mod inerent și că se nasc libere și egale în demnitatea și drepturile lor.

Majoritatea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la viață, dreptul la libertate și siguranţă, libertatea de tortură, tratamente inumane sau degradante și altele, se garantează tuturor, indiferent de naționalitate, rasă, orientare sexuală sau alți factori.

Unele drepturi sunt acordate doar unor anumite persoane pentru a oferi protecție specială celor aflați în situații vulnerabile. De exemplu, drepturile omului oferă o protecție specială minorităților, persoanelor cu dizabilități, refugiaților, indigenilor, femeilor, copiilor și minorilor și altor persoane. Acest lucru nu înseamnă că drepturile persoanelor din afara acestor grupuri sunt restrânse doar pentru că unor grupuri li se acordă drepturi suplimentare. Înseamnă doar că unii oameni au nevoie de protecție specială pentru a se putea bucura de viața în societate în siguranță și în condiții egale cu toți ceilalți.

Restrângerile drepturilor omului

Majoritatea drepturilor omului pot fi restrânse pentru a proteja alte persoane sau interese importante ale societății. Deși drepturile omului sunt cele mai importante și de bază drepturi ale unei persoane, acestea uneori pot intra în conflict cu drepturile altor persoane sau ale societății în general.

exemplu Libertatea ta de a face fotografii și de a le publica poate intra în conflict uneori cu dreptul la viață privată al altor persoane. În mod similar, pentru a proteja societatea de vătămări, dreptul unor oameni de a lucra ca medici poate fi restrâns printr-o o cerință de a obține studii speciale și o licență.

Drepturile omului pot fi restrânse numai în cazul în care legea permite astfel de restricții. Ori de câte ori drepturile omului sunt restrânse, trebuie să existe un remediu efectiv – un proces în fața unui organ independent pentru a contesta restrângerea, pentru a o opri atunci când este ilegală sau pentru a primi despăgubiri dacă drepturile dumneavoastră au fost deja violate.

Unele drepturi ale omului sunt absolute și nu pot fi niciodată restrânse. Aceasta înseamnă că statul nu poate restrânge, și astfel încălca, aceste drepturi niciodată, în nicio circumstanță, chiar și în caz de urgență. Aceste drepturi sunt, de exemplu, interzicerea torturii și a tratamentelor inumane și degradante sau interzicerea sclaviei.

Despre acest Ghid

Acest Ghid explică ce drepturi ale omului pot fi restrânse și care sunt cerințele legale pentru ca astfel de restrângeri să fie legale.

Acest Ghid explică, de asemenea, modalitățile prin care drepturile omului pot fi restrânse și căile de atac care ar trebui să fie disponibile pentru a contesta astfel de restrângeri. De asemenea, furnizează informații cu privire la derogarea de la drepturile omului care este permisă în situațiile de urgență, cum ar fi războiul, o amenințare teroristă sau o pandemie.

Aflați mai multe despre:

Resurse

Ultima actualizare 01/03/2025