Autoritatea tutelară locală este o instituție de stat din Moldova care supraveghează protecția drepturilor copiilor minori și a drepturilor persoanelor care se află sub măsuri de ocrotire din cauza imposibilității de a-și exercita pe deplin capacitatea juridică. În Moldova, rolul de autoritate tutelară locală este realizat de către autoritatea publică locală – primăria orașului sau a satului.

Cum vă poate ajuta

Sprijin pentru copii și adolescenți

Autoritatea tutelară locală poate ajuta copiii oferind sprijin psihologic și emoțional în situații critice (violență, depresie etc.). De asemenea, specialiștii săi pot răspunde la întrebări legate de drepturile și îndatoririle copiilor, părinților și profesorilor acestora, dezvoltarea copiilor, dependențe și alte probleme.
Contactați autoritatea publică locală din orașul sau satul dumneavoastră pentru mai multe informații despre cum să accesați anumite servicii de la autoritatea tutelară locală.

Plângeri privind drepturile copilului

Dacă credeți că o instituție de stat sau privată a încălcat drepturile copiilor (de exemplu, un profesor a folosit violență fizică sau verbală împotriva copiilor), puteți să vă plângeți la autoritatea tutelară locală. Plângerea dumneavoastră va fi examinată și, dacă este necesar, instituția respectivă va fi investigată.

Sprijin pentru familiile de plasament

Specialiștii care lucrează cu autoritatea tutelară locală pot ajuta familiile de plasament prin furnizarea de informații cu privire la drepturile și îndatoririle copilului și familiei de plasament, precum și serviciile disponibile familiilor de plasament. Autoritatea tutelară locală organizează, de asemenea, seminare și întâlniri de grup, în care familiile pot învăța de la specialiștii din domeniu și între ei. Dacă este necesar, se poate acorda ajutor psihologic familiilor de plasament.

Activități

  • Examinarea plângerilor privind drepturile copiilor
  • Ajutor psihologic (prin telefon, e-mail sau întâlniri) copiilor și părinților lor în situații critice (de criză)
  • Lucru cu familiile de plasament – coordonare, ajutor psihologic și grupuri de sprijin
  • Participarea în cauzele judiciare pentru apărarea drepturilor copiilor și ale persoanelor aflate sub măsuri de ocrotire din cauza imposibilității de a-și exercita pe deplin capacitatea juridică
  • Traininguri practice și seminare pentru profesioniștii care lucrează cu copiii
  • Analiză și cercetare în domeniul drepturilor copilului
  • Cooperarea cu organizațiile și instituțiile de stat, locale și neguvernamentale din domeniu
  • Recomandări către instituțiile de stat și locale cu privire la drepturile copilului
  • Elaborarea proiectelor de legi și recomandări care vizează creșterea eficienței protecției drepturilor copilului
  • Promovarea implicării copiilor în activități care vizează asigurarea unui mediu sigur pentru aceștia

Mai multe informații și contacte

Autoritatea tutelară locală activează în fiecare Primărie a localității respective, în cadrul administrației publice locale.

Ultima actualizare 22/01/2025